Gisteren keek ik naar Zomergasten op NPO 2 met Bessel van der Kolk,
psychiater en traumaspecialist. Onverwacht was ik op de bank voor deze aflevering beland. Een aflevering die me al snel boeide, omdat ik gegrepen werd door de ervaringen en inzichten van Bessel. Ik herkende veel over mijn eigen verlies; het laat je nooit los …

Bessel vertelde over verlies, over trauma, en de eenzaamheid die ermee gepaard gaat. Het woord trauma klinkt zo groot en alsof ik het eigenlijk niet zo mag noemen, ervaar ik het verlies van mijn moeder 12 jaar geleden wel zo. Je wilt na zo’n ingrijpende gebeurtenis gezien en gehoord worden. In verbinding zijn met de mensen die je lief hebt. Je wilt de waarheid kunnen zeggen, anders breekt je hart. Het zijn enkele bewoordingen van Bessel die zo herkenbaar zijn en in de praktijk vaak zo ingewikkeld. Zo is ook mijn ervaring.

Hij omarmt behandelmethoden die mijn nieuwsgierigheid verder wekken: yoga, psychodrama en psychedelica. Ik ervaar zelf dat yoga mij enorm helpt om een bepaalde rust en balans te ervaren. Om echt contact te maken met je lijf door middel van ademhaling. Ik ben geen behandelaar, maar in mijn coachopleiding heb ik gewerkt met psychodrama. Enorm effectief. Je voelt en ervaart vanuit een ander perspectief, wat heel verhelderend, helend en ook praktisch helpend is. En Bessel deelde zijn onderzoek en ervaring met het gebruik van psychedelica. Hoewel ik dit terrein nog onbekend en spannend vind, betrap ik mezelf wel op een toenemende nieuwsgierigheid. Hoe mooi is het dat je geest kalm genoeg wordt om te kijken wat er met je gebeurd is. Dat klinkt heel bevrijdend. Ik merk dat patronen, de behoefte aan controle of angst me soms nog (te veel?) in de (houd)greep houden. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel meer mensen geldt. Ik ben benieuwd wat verder onderzoek naar psychedelica in behandelingen gaat brengen.

Bessel denkt out of the box, hij kijkt verder. Hij doet al jarenlang onderzoek, voor velen misschien nog buiten de gebaande paden. Het is anders, het brengt vernieuwing. Hoewel, het zijn al lang bestaande methoden die de nieuwsgierigheid op steeds grotere schaal weten te wekken. Misschien of juist omdat gevestigde methoden niet altijd of niet voor iedereen werken? Hoewel ik me nooit echt verdiept heb in trauma (in tegenstelling tot velen van jullie wellicht), spreekt hij voor mij inspirerend over trauma en behandeling ervan. Het geeft me meer inzicht in en bewustzijn over mijn eigen trauma.

Deze Zomergasten was weer een boeiende aflevering die hoopvol werd afgesloten met treffende muziek: ‘We shall overcome’. Dat stelt sowieso gerust ☺️. Bessel wordt bejubeld, maar ook bekritiseerd. Ik krijg vooral energie van deze man en zijn blik. Hoe is dat voor jou?