Door middel van je adem kun jij jezelf reguleren, waardoor je een kalmerend en positief effect kunt hebben op anderen. Als interim gedragswetenschapper kom je vast wel eens in situaties waarin spanning wordt ervaren. Of door de nieuwe collega’s, omdat ze het spannend vinden om de verantwoordelijkheid over te dragen aan jou, of de cliënt zelf vindt het spannend dat je komt. Mogelijk vind je het zelf soms spannend om te starten in een nieuwe opdracht.
Ik leer je simpele technieken waardoor je aan het eind van deze training veerkrachtiger en stressbestendiger aan het werk kan gaan. Dit zijn vaardigheden die niet alleen nu goed van pas komen als interim professional maar waar je de rest van je (zorg)carrière en leven profijt van hebt.
Hartcoherentie
Volgens recente wetenschappelijke inzichten heeft het hart een veel grotere rol in ons totale functioneren dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Ons hart blijkt de dirigent te zijn van allerlei processen in ons lichaam. Ons hartritme heeft bijvoorbeeld een grote invloed op de werking van ons brein en het speelt een centrale rol in stress en emoties. Het hart zet bovendien de toon in de contacten die we hebben met anderen.
Het hartritme is dus een belangrijke maat voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Je kunt dat zichtbaar maken op de computer. Met eenvoudige oefeningen kun je dat zelf leren beïnvloeden.
Op de biofeedback apparatuur zie je direct hoe jouw lichaam reageert op je emoties en gedachten. Je leert te herkennen wanneer je in balans bent en wat je allemaal kunt doen om dit te optimaliseren. Als je eenmaal geleerd hebt jezelf in staat van coherentie te brengen, kun je beter een beroep doen op jouw eigen bronnen. Je kunt bijvoorbeeld helderder denken en er is bovendien een betere verbinding tussen je hersenen en het emotionele brein. Het is dan ook geen ontspanningstechniek, maar een actie-techniek. Je leert om jezelf in de “veilige modus” te brengen; de basis voor coregulatie!