Systemische wijsheid inzetten

Systemisch werken pas je wellicht al toe op gezinssituaties. Maar wat als je deze kennis inzet op hoe jij als interim professional jouw opdracht invult? Het vertelt je hoe je kunt samenwerken binnen een team, hoe je kennis van buiten in de organisatie kunt laten landen en op welke manier je voorwaarden kunt creëren waarbinnen jij en de vaste collega’s professioneel kunnen opereren.

 

Je bent interim professional in de zorg. Je werkt hard, soms te hard. Je bent integer en wilt oprecht bijdragen aan alle vormen van gezondheid. Je stelt je kennis beschikbaar maar het kan niet altijd zijn plek vinden. Iedereen vindt iets van jou. Je bent te duur, te snel weg, blijft te lang of niet echt te vertrouwen.

In deze opleiding:

  • Leer je hoe je met systemische kennis afspraken maakt met je opdrachtgever.
  • Leer je hoe je plek als interim professional vormgeeft en inneemt zodat jouw bijdrage maximaal kan zijn.
  • Leer je hoe je jouw waarnemingen over de inhoud, het team en de organisatie en je ideeën in kunt laten landen.
  • Is er ruimte voor al jouw vragen, al jouw casuïstiek. Je krijgt systemische kennis en technieken aangereikt.
  • Ontmoet je andere interim collega’s en vorm je samen een learning community.

In dit programma maken we gebruik van verschillende vormen van kennisoverdracht en leren. Het programma bestaat uit 6 trainingsdagen, 18 zeer uitgebreide kennismodules in een online leeromgeving waarin stap voor stap alle kennis en technieken worden beschreven en je krijgt 3 keer een individuele coaching met een coach naar keuze.

Alle trainingsdagen zijn volledig verzorgd op een prachtige locatie in Den Haag.

Training dag 1 en 2: een stevige basis

We maken een sterke start in dit programma. Alle basiselementen van systemisch werken komen voorbij. Dit keer gaat het over jouw professionele positie in een systeem waar je tijdelijk deel van bent. Alles wat daar spannend, ingewikkeld én tegelijk ook fantastisch en uitdagend aan is, komt voorbij. We pakken diepte en scherpte.

Het gaat over wat systemen zijn, stromingen in systemisch werk en overlap met andere theorieën, hoe je op de onderstroom komt maar ook wanneer je dat juist niet wilt, waar je gebruik van maakt als je op systemische lagen werkt, wat grenzen zijn en hoe je die hanteert, en passant krijg je een volledige upgrade van het systemisch begrippenkader.

Dag 3: contracteren

De afspraken met je opdrachtgever vormen de basis van wat je kunt doen. Het begrenst en zorgt voor veiligheid als het goed gedaan is. Waar je op contracteert en hoe je dat doet is niet altijd volledig in jouw handen. En soms verandert het in de loop van de opdracht. Dag 3 van dit programma leert je hoe je dit doet, zodat jij jouw professionele kwaliteiten maximaal kunt inzetten en het systeem beter wordt door jouw aanwezigheid.

Dag 4: systemische diagnose

Als ervaren interimmer zijn jouw zintuigen anders getraind. Heel snel heb je door hoe een systeem haar eigen problemen veroorzaakt. Je ziet van alles, je voelt van alles, je wilt van alles. Waar heb je mee te maken? Op dag 4 leer je de structuur en techniek om een systeem diagnose te maken die je met je je nieuwe collega’s en opdrachtgever kunt bespreken, zonder ze af te vallen, te beschuldigen of het beter te weten. Zodat je samen de kwaliteit verhoogt.

Dag 5: systemische interventies

Hoe doe je dat nou? Al die dingen die je waarneemt, al die ideeën je die hebt, zo vormgeven dat het systeem waarvoor je werkt het kan ontvangen en er iets aan heeft. Er zijn heel veel verschillende systemische interventies die je kunt doen. Tijdens de 4e trainingsdag bespreken we de meest succesvolle vormen in de zorg.

Dag 6: einde

Kenmerkend van interimmer zijn is dat het einde altijd in zicht is. Vanaf het begin af aan. Dit brengt unieke dynamieken met zich mee. Op de laatste trainingsdag gaat het over hoe je het einde deel laat zijn van je opdracht; op zo’n manier dat wat jij gebracht hebt kan blijven terwijl jij al weg bent. Zo ben je maximaal van waarde voor het systeem.

18 online modules

Bij iedere trainingsdag horen 3 online modules. In deze modules leer je de onderliggende theoretische, systemische concepten en begrippen kennen. De modules bestaan uit een video van 15-20 minuten, een transcript van de video en een .mp3 versie van de video. Er zijn reflectievragen, een werkboek, een bonus en boekentips. Zo kun je het theoretische deel afstemmen op jouw behoefte en kunnen we de trainingsdagen volledig inrichten op ervaringsgericht leren. Je hebt een jaar lang toegang tot alle modules.

Individuele coaching

Naast de persoonlijke begeleiding door Siets Bakker tijdens de trainingsdagen, kun je 3 keer gebruik maken van een coach. Je kiest een van de 10 Rake Vragen coaches van Siets Bakker. De coaches zijn zeer divers van achtergrond, zo is er altijd een coach die voor jou past. Met de coach ga je de diepte in op basis van jouw ontwikkelvraag op dat moment. Dat kan een hele praktische vraag zijn maar ook een persoonlijke vraag, die al een leven lang met je meereist. Jij bepaalt. De coaching is online en je plant ze zelf op basis van jouw agenda.

Siets Bakker

Een bekende naam binnen systemisch werken is Siets Bakker. Siets staat bekend om haar nuchtere, doortastende aanpak van systemisch werken. Niet voor niets zijn de drie boeken die zij over systemisch werken schreef, bestsellers in het vakgebied. Als trainer weet ze je te raken en is ze eindeloos creatief in het vertalen van de soms wat abstracte kennis naar praktische vormen.

Voor wie

Professionals die op interimbasis direct in de zorg werken. Dus niet voor beleidsmedewerkers, inkopers en adviseurs. Wel voor bijvoorbeeld gedragswetenschappers, verpleegkundigen en teamleiders.

Accreditatie

Working on it

Data & Locatie

  • 28 en 29 mei 2024
  • 11 september 2024
  • 22 november 2024
  • 13 januari 2025
  • 26 februari 2025

De trainingsdagen zijn op Plek om de Hoek, Schuytstraat 52 in Den Haag. Deze locatie is goed te bereiken met OV en er is voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. Als je blijft overnachten dan hebben we een paar leuke tips voor je, afhankelijk van je behoefte.

De coaching is naar eigen inzicht in te plannen tussen 28 mei 2024 en 1 maart 2025.

Kosten

€ 2.895,- inclusief 6 volledig verzorgde trainingsdagen, een jaar lang toegang tot 18 online modules én 3 persoonlijke coaching.

Heb je interesse om de training in company te organiseren? Neem dan contact op met Pim Braat op pim@burobeter.nl of 06 48077316 voor een voorstel op maat.

Siets is echt een kei in haar vak en een grote bron van inspiratie. Wat mij vooral aanspreekt is hoe zij die complexe materie weet te vertalen naar iets dat iedereen kan begrijpen. Ik weet nu veel beter hoe ik met mijn tijdelijke collega’s om moet gaan. Ik ben ontspannender in mijn werk en heb veel minder last van alles wat ik opmerk doordat ik nu weet hoe ik dat kan gebruiken.

Esther

Maatschappelijk werker op interim-basis

Soms vind ik het zó irritant. Waarom worden dingen zo ingewikkeld gemaakt? Het was een genot om samen met collega’s te bespreken hoe het eraan toe gaat (ik ben niet de enige, alleen dat al). Ik sta steviger in mijn schoenen en heb het plezier in mijn werk weer teruggevonden.

Danielle

Interim teamleider